VIII. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) Başarıyla Gerçekleştirildi
VIII. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) Başarıyla Gerçekleştirildi
Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) 2016 yılından beri düzenli olarak her yıl yapılan bir kongredir. Bu yıl, 17-20 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen VIII. UGTAK, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültelerinin paydaş ev sahipliğiyle gerçekleşti. Kongrenin açılış seremonisinde İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre GÜLER ve ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri ÖZDOĞAN konuşmalarını gerçekleştirdi.
Kongre eş başkanları Prof. Dr. Osman Nuri ÖZDOĞAN ve Prof. Dr. Mehmet Emre GÜLER açılış konuşmalarında etkinliğe ulusal ve uluslararası katılımın yüksek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Gastronomi turizminin turizm endüstrisine katkılarını vurgulayan dekanlar, bu tür etkinliklerin bilimsel iş birliğini güçlendirme açısından taşıdığı öneme dikkat çektiler ve etkinliğin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet KÖSE’ye, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent KENT’e, üniversitelerin yönetimlerine ve organizasyonda emeği geçen tüm komite üyelerine teşekkürlerini sundular.
Kongre başkanlarının konuşmalarının ardından İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin BULDUKLU, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İYEM ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektör Yardımcısı ve etkinlik dönem başkanı Prof. Dr. Oğuz TÜRKAY, konuşmalarında Türkiye ve dünya için gastronominin önemine dikkat çekerek, gastronomi turizminin kültürel etkileşimleri güçlendirdiğini ve yerel mutfakların dünya sahnesindeki yerini sağlamlaştırdığını vurguladılar. Bununla birlikte mutfak kültürünün, toplumların kimliğini yansıtan önemli bir unsur olduğunu ifade eden rektör yardımcıları, gastronomi alanında yapılan akademik çalışmaların bu kültürel mirası daha iyi anlamak ve geleceğe taşımak için kritik bir rol oynadığını belirttiler. Son olarak, kongreye katılan tüm araştırmacılara, akademisyenlere ve sektör temsilcilerine iyi dileklerini sunarak, gelecekteki çalışmalarında başarılar dilediler.
Açılış seremonisinin ardından bilimsel bildirilerin sunumlarıyla kongrenin ana programı başladı. Üç gün boyunca katılımcılar, gastronomi turizmi, yerel lezzetler, turizmde sürdürülebilirlik ve gastronominin kültürel etkileri üzerine tartışmalar yürüttü. Her oturumda alanında uzman akademisyenler bilgi ve deneyimlerini paylaşarak katılımcılara yeni bakış açıları sundu. Akademik oturumların yanı sıra gerçekleştirilen endüstri oturumlarıyla da teoriden pratiğe geniş bir bakış açısının ortaya konması sağlandı.
Kongre oturumlarının tamamlanmasının ardından, etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunuldu ve kongre, Şirince ve Efes Antik Kent gezisinin gerçekleştirilmesiyle son buldu.