İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Geleneksel Ceket Giyme Töreni

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Geleneksel Ceket Giyme töreni ile mesleğe ilk adımlarını attılar

İKÇÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen Geleneksel Ceket Giyme töreni Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. İKÇÜ’lü geleceğin şeflerinin mesleğe ilk adımlarını atmalarının heyecanını yaşadıkları törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Genel Sekreter Nurettin Memur, Genel Sekreter Yardımcısı M. Enes Uzun, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Arık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Akbaba ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Yerel Lezzetlerin Güçlendirilmesi Gerek 

Yükseköğretim Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yükseköğretim ile turizm sektörünü bir araya getiren iş birliği protokolü çerçevesinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin pilot olarak belirlenen 7 üniversiteden biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yasin Bulduklu, protokol çerçevesinde verilecek olan İngilizce eğitimle Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Türkiye’nin önemli bölümlerinden birisi haline geleceğini vurguladı. Türkiye’de gastronomi alanına ciddi bir yönelimin olduğunu belirten Prof. Dr. Bulduklu, bunda medyanın önemli bir katkısı olduğunu söyledi ve gastronominin kültürel bir aktarım aracı olmasının yanında önemli bir turizm alanı haline gelmeye başladığını dile getirdi. Türkiye’de pek çok bölgede, hatta her ilde ve ilçede farklı farklı lezzetlerin yapılmaya başlandığını, buna rağmen coğrafi işaretli çok az ürüne sahip olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Bulduklu, “Çok sayıda geleneksel lezzetimiz olmasına rağmen, yaptığımız ürünleri satamamak gibi temel bir sorunumuz bulunuyor. Uluslararası turizm rekabeti açısından yerel lezzetlerin güçlendirilmesi konusunda Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin, profesyonellerinin ve akademisyenlerinin daha fazla çaba göstermesine ihtiyacımız var. Ürünleri çeşitlendirmek ve doğru pazarlama stratejilerini kullanmak yoluyla hem turizm alanına hem de ülkenin ekonomik büyümesine ciddi katkılar yapılabilir” dedi. Öğrencilere seslenen Prof. Dr. Bulduklu,  ceketlerin başarı simgesi olmasını temenni ederek konuşmasını noktaladı.

Türkiye’de Zengin Bir Gastronomi Mirası Var

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının bir kültür, bir sanat ve bir tutku olduğunu dile getiren ve gastronominin aynı zamanda bir kültür aktarımı anlamına geldiğini vurgulayan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, “Geçmişten günümüze kadar ülkemizin hemen her yerinde zengin gastronomi ürünleriyle karşılaşabiliyoruz. Tüm illerimizde ayrı ayrı birçok coğrafi işaretli ürün bulunmakta. Bu açıdan baktığımızda, mutfak sanatlarının sadece beslenmeyi değil, aynı zamanda kültür aktarımını da barındırdığını ifade etmemiz lazım” dedi. İKÇÜ’lü geleceğin şeflerine seslenen Prof. Dr. Güler, “Sizler sadece birer aşçı ve şef değil, aynı zamanda kültürü aktaran birer rehber ve sembolsünüz. İKÇÜ’de aldığınız eğitimle geleceğin başarılı şefleri, gastronomi uzmanları ve mutfak sanatçıları olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. Sevgili öğrenciler, unutmayın ki başarıya giden yolda en önemli pusula sizlerin tutkusudur. Mutfak sonsuz bir keşif alanı, sürekli öğrenme ve gelişme gerektiren bir sanat dalıdır. Bu yolculukta karşınıza çıkacak herhangi bir zorluk sizleri asla yıldırmasın. Tam tersine sizleri güçlendirsin. Sizlerden yeniliklere her zaman açık olmanızı, yaratıcılığınızı serbest bırakmanızı ve kendi özgün tarzınızı yaratmanızı bekliyoruz. Bugün giyeceğiniz ceketler sadece birer kıyafet değil, aynı zamanda mesleğe olan saygınızı, disiplini, yaratıcılığı ve özveriyi de sizlere hatırlatacak olan bir semboldür. Ayrıca bu ceketler size İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ailesinin bir parçası olduğunuzu da hatırlatacaktır” diye konuştu.

Türk Mutfağı Daha Fazla Öne Çıkacak

İlk öğrencilerini 2015 yılında alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün şu ana kadar 200 mezun verdiğini ve bölümde halihazırda 357 öğrencinin öğrenim gördüğünü aktaran Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, “Mezunlarımızın gerek Türkiye’de gerekse dünyanın farklı bölgelerinde başarıyla çalıştıklarını ve kariyerlerinde hızla ilerlediklerini görmek bizleri mutlu ediyor” dedi. Gastronomi alanına yönelik ilginin tüm dünyada her geçen gün arttığını belirten Prof. Dr. Akbaba, Türk mutfağının bu ilgi ile birlikte, sahip olduğu zenginliklerle dünya mutfakları arasında daha fazla ön plana çıkacağını vurguladı. Gastronomi öğrencilerinin giydikleri ceketlerin büyük sorumlulukların simgesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akbaba, “Özellikle son yıllarda şahit olduğumuz gelişmeler ve geleceğe yönelik projeksiyonlar; insan sağlığı, gıdaya erişim, küresel ısınma, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik gibi yaşamsal öneme sahip gelişmeler mesleğinizin önemini daha da belirginleştirmektedir. Öğrencilerimiz bu ceketleri giyerek başladıkları yolda, mezun olduktan sonra da üstlendikleri sorumlulukları yerine getirecek, değerlerimizi temsil edecek, toplumumuza ve insanlığa hizmet etmeye devam edeceklerdir. Bugün burada, öğrencilerimizin çıktıkları bu keyifli yolculuğun ilk adımında yanlarında olduğumuz için çok mutlu ve heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

Tören, açılış konuşmalarının ardından protokol tarafından öğrencilere geleneksel şef ceketlerinin giydirilmesi ile son buldu.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat